Jídlo je důležité na každé slavnosti nebo významné události, a co teprve na svatbě? Svatba si vyžaduje plánování občerstvení, pokud teda nevolíte variantu toho, že se vezmete jen se svědky někde na úřadě.
Jak postupovat při vybírání jídla pro vaši svatební hostinu?
Podávání jídla
Nejprve se musíte rozhodnout, jakým způsobem budete jídlo podávat. Existuje totiž několik různých možností. Například formou rautu, servírované jídlo, kdy se ke stolu servírují jednotlivé chody nebo rodinný styl podávání, kdy jsou na stůl umístěny mísy s jídlem, a každý si nabere kolik jídla chce. Pomoci v rozhodování vám může zaměření svatby, složení hostů ale také vaše možnosti v rozpočtu.
Roční období
Možná se vám to nezdá, ale i roční období ovlivní to, jaké jídlo zvolíte pro slavností svatební tabuli. Pokud je léto a horké počasí, asi zvolíte spíše lehčí jídla, jako jsou saláty, bílé maso, lehčí dezerty s ovocem a studené obložené mísy. Naopak v zimě jsou vhodnější těžší chody, jako jsou omáčky s knedlíky, naše klasické vepřo knedlo zelo, teplé polévky, ale také hutné, čokoládové a šlehačkové dezerty.
Potravinové alergie
Má někdo z vašich hostů nebo přímo vy potravinovou alergii, či nějaké dietní omezení? I to musíte zvážit při výběru jídla. Pokud je omezení více, určitě uděláte lépe, pokud zvolíte občerstvení formou rautu. Pokud máte mezi sebou spoustu vegetariánů či veganů, rautem opět nic nezkazíte, nebo myslete na to, že při výběru servírovaného jídla by měli mít hosté na výběr z více variant.
Rozpočet
Složení vaší svatební hostiny bude také samozřejmě záviset na vašem rozpočtu. Pokud je váš rozpočet spíše napjatější, je dobré si zvolit třeba takové servírování jídlo, které nevyžaduje obsluhu. Naopak, pokud máte ve vašem rozpočtu prostor, využijte servírky či cateringovou firmu, která vám průběh svatební hostiny velmi usnadní.